Is deze mail niet leesbaar? Klik dan hier.
Abimo Uitgeverij - Zorg

10 dingen die je zou moeten weten over kinderen met autisme

Er bestaat geen complete handleiding om om te gaan met kinderen met autismespectrumstoornissen. Maar gelukkig bestaat er intussen wel een ruim arsenaal aan uitgaven en aanpakken die je als begeleider concrete handvaten geven.  Van algemene basiswerken die je de basale informatie geven en uitgebreide naslagwerken, over praktische handboeken voor begeleiders, tot werkboekjes voor kinderen en kindgerichte zelfhulpgidsen; je hoeft gewoon maar de juiste keuze te maken op maat van jouw praktijk en jouw werkterrein.

In deze nieuwsbrief:

 1. Algemeen over leer- en ontwikkelingsstoornissen
 2. Naslagwerken over autismespectrumstoornissen
 3. Praktische materialen (voor begeleiders)
 4. Werkboekjes en zelfhulpgidsen (voor kinderen)

NIET TE MISSEN: Congres taal-, ontwikkelings- en leerstoornissen (Brugge)

Algemeen over leer- en ontwikkelingsstoornissen

 

specifieke hulpvraagLeerlingen met een specifieke hulpvraag

Begeleiders van kinderen en jongeren worden steeds vaker met meer specifieke hulpvragen geconfronteerd. Dat betekent dat ook in de gewone klaspraktijk leerkrachten steeds deskundiger moeten kunnen omgaan met zorgvragen. Om zowel de klasleerkrachten als zorgverstrekkers hierbij te ondersteunen, werd ‘Leerlingen met een specifieke hulpvraag’ ontwikkeld. Deze uitgave is een handig bij-de-handboek voor alle mensen die werken in het onderwijs. In 26 overzichtelijk gestructureerde hoofdstukken worden de meest voorkomende specifieke hulpvragen van leerlingen kort en helder beschreven. Er worden ook praktische handelingsadviezen voorzien. De hulpvragen gaan van autisme, hoogsensitiviteit en dyspraxie tot boulemie, faalangst en ODD.

 

Ontdek nog meer algemene uitgaven:

Gedrag is meer dan je ziet   BijzonderWijs

 
 

Naslagwerken over autismespectrumstoornissen

Autisme in de praktijk

Autisme in de praktijk

Het kost ouders en leerkrachten vaak veel tijd en/of moeite om oplossingen te zoeken voor alledaagse problemen die zich voordoen bij hun kind met autisme. In ‘Autisme in de praktijk’ wordt een schat aan ideeën gegeven op velerlei terreinen, zoals sensorische integratie, communicatie en taal, gedrag en sociale omgang. In de vorm van tips, adviezen, spelletjes, activiteiten en strategieën wordt voor veel situaties een werkbare oplossing gegeven, die uitgaat van de mogelijkheden en sterke kanten van het kind.

 

 

Ontdek nog meer naslagwerken over autisme:

10 dingen   Autisme Wegwijzer   Het Aspergersyndroom

 
 

Praktische materialen (voor begeleiders)

HulpwaaierHulpwaaier Autisme in de klas

De ‘Hulpwaaier Autisme in de klas’ is een handig middel voor leerkrachten en andere professionals die werken met kinderen en jongeren met een autismespectrumstoornis. Op een overzichtelijke manier, gerangschikt op kleur, staan tips en strategieën in de verschillende secties, waaronder leeromgeving, wijzigingen in dagelijkse routine, communicatie en gedrag.

 

 

SherborneSherborne Bewegingspedagogiek

‘Sherborne Bewegingspedagogiek’ is een ontspannende bewegingsmethode gericht op het stimuleren van de ontwikkelingsmogelijkheden van zowel kinderen als volwassenen. Dit boek prikkelt zowel de ervaren als de onervaren Sherborne-begeleider. Vandaag wordt de methode met succes toegepast bij peuters en kleuters, kinderen en volwassenen met sensorische problemen, lichamelijke en/of mentale beperkingen, autismespectrumstoornissen, bij psychiatrische patiënten, in jeugdbewegingen, tijdens teambuildingsessies en binnen gezinsgerichte therapieën.

 

 

Communicatiebox

Communicatiebox voor school en ouders

Met de ‘Communicatiebox voor school en ouders’ leer je hoe je communicatieproblemen bij kinderen en jongeren met autisme kunt herkennen en hiervoor - op basis van een handig communicatieprofiel - slimme interventies en hulpmiddelen kunt inzetten om de communicatie kwalitatief te verbeteren en te ondersteunen. Denk hierbij aan hulpmiddelen als Sociale (Strip)Verhalen, hulp- en steunkaarten, emotieschalen, suggesties bij woordvindingsproblematiek, oplossingsgerichte vaardigheden en prikkelreducerende hulpmiddelen.

 
 

Ontdek nog meer praktische materialen voor begeleiders:

Snoezelboek   Wat ik voel   Grote sociale verhalenboek

 
 
 

Werkboekjes en zelfhulpgidsen (voor kinderen)

De autisme survivalgids

De autisme survivalgids

Deze survivalgids richt zich expliciet naar kinderen en jongeren met autisme en geeft hen aanknopingspunten om hun eigen situatie te begrijpen en ermee om te gaan. Van omgaan met veranderingen en op vakantie gaan, tot samenspelen met vrienden, huiswerk en toetsen. Met grapjes, tips, weetjes en cartoons is dit een speels boekje dat tegelijkertijd helder gestructureerd is. Samen met de lezer trekt jeugdauteur Luc Descamps, in samenwerking met Autisme Centraal, op een echte overlevingstocht.

 

Ontdek alle survivalgidsen

DiabetesADHDDyslexieHoogbegaafdheidHoogsensitiefOvergewicht

 

GehoorstoornisDCDAutismeAllergieDyscalculieLangdurig ziek

 
 
 
 

TanglesTangles - NIEUW

De Tangle is een draaiend therapeutisch hulpmiddel om stress te verlagen en handspieren te ontspannen. Tangles kunnen ingezet worden bij zowel kinderen als volwassenen, en kan ook specifiek bij mensen met autisme gebruikt worden. Tangles helpen bij constant friemelen, aan kleding plukken of krabbelen, leiden spanning in goede banen, bevorderen concentratie en zorgen voor een rustgevende zachte sensorische prikkeling.

 

 
 

Ontdek nog meer materialen voor kinderen:

Zeno alleen?   Mijn blakboek   Gewoon anders   Weet jij wat autisme is?

 
 
 

Niet te missen!

 

TOL
Congres Taal-, ontwikkelings- en leerstoornissen

Het zesde TOL-congres vindt plaats in het Concertgebouw van Brugge op 4 oktober 2013. Naast diverse lezingen (over Sticordi, faalangst, dyslexie, gedragsstoornissen…) is er een vakbeurs waar ook Abimo Uitgeverij een infostand heeft.

 

Individuele nascholingen Onderwijs Service

 

Lastig Gedrag

 

De kracht van leerlingen benutten

 

Sherborne bewegingspedagogiek

 

Snoezelen

 

Ontdek alle nascholingen

 

Tot slot...

 • Vraag een Abimo vertegenwoordiger op school
  Onze vertegenwoordiger toont je na afspraak een selectie uit ons fonds.
  Bijvoorbeeld de materialen uit deze nieuwsbrief.
  Contacteer Jef Goedemé - jef.goedeme@abimo.net

 • Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan een collega!

 • Wens je deze nieuwsbrief liever niet meer te ontvangen?

 

Abimo Uitgeverij

Europark Zuid 9, 9100 Sint-Niklaas
tel 03 760 31 00, fax 03 760 31 09

 

Abimo op Facebook

Website: www.abimo.net