Motorische en zintuigelijke ontwikkeling

Motorische en zintuiglijke ontwikkeling in de kleuterschool

Motorisch zintuiglijke ontwikkeling in de kleuterschool

Stimuleer de motorische ontwikkeling bij je kleuters.

Volledig aanbod


Zorg voor rust: het grote snoezelboek

Zorg voor rust: het grote snoezelboek

‘Snoezelen’ is een woord dat ontstaan is uit ’snuffelen’ en ‘doezelen’. Of je al ingewijd bent in snoezelen of niet, je vindt in dit werk jouw gading.

Of het nu gaat over de wordingsgeschiedenis van het snoezelen, de definitie, het stappenplan voor een snoezelmoment, het creëren en organiseren van een snoezelruimte, de taak van begeleiders, de sfeerschepping en de voorwerpen … Je vindt het allemaal terug in dit sterk doordachte en gedocumenteerde boek.

Snoezelen is voor alle leeftijden!


Zorg voor rust: Roefel Doefel

Zorg voor rust: Roefel Doefel

Roefel Doefel is een vrolijk, speels kereltje dat dolgraag op avontuur gaat. De ene keer gaat hij op schelpenzoektocht met zijn beste vriend meneer Miloun, de andere keer kruipt hij met zijn opa op hun zelfgemaakte grasgrabbelaar. Met oma gaat hij dieren redden en met zijn vriendinnetje Mies ontdekt hij de meest bijzondere geuren in de ruik- en snuifdestillator. In Roefel Doefels wereld valt er altijd iets te beleven!

Zintuigen kleuren ons leven al van jongs af aan. De Roefel Doefelverhalen bieden een uitgebreid kader om hiermee actief aan de slag te gaan. Door kleuters onder te dompelen in de verhalenwereld van Roefel Doefel maken ze kennis met verschillende smaken, geuren, kleuren, geluiden

Met dit boek zet je de kleuters creatief aan het werk. Bij elk Roefel Doefel-avontuur horen er opdrachten en doe-activiteiten. Ze bieden een perfecte ondersteuning bij de verhalen en zorgen ervoor dat kleuters bewust leren omgaan met zintuigen. Maak samen clapsap en ontdek het verschil tussen zoet en zuur. Of maak een poezensprei en ondervind hoe elk stofje anders aanvoelt. Je kunt ook tussen de wolken zweven, zelf een grasgrabbelaar nadoen … Met al deze opdrachten, weetjes en vragen kun je ervoor zorgen dat de wereld van kleuters zoveel kleuriger, geuriger en tastbaarder wordt.


Sherborne bewegingspedagogiek

Sherborne bewegingspedagogiek

Ontwikkelingsstimulerend bewegen

‘Sherborne Bewegingspedagogiek’ is een ontspannende bewegingsmethode ontwikkeld door de Britse lerares lichamelijke opvoeding en kinesitherapeute Veronica Sherborne. De methode is gericht op het stimuleren van de ontwikkelingsmogelijkheden van zowel kinderen als volwassenen door middel van beweging.

De bewegingspedagogiek streeft, naast de klassieke motorische en de cognitieve ontwikkeling, vooral doelstellingen op sociaal-emotioneel vlak na. Het ontwikkelen van een positief zelfwaardegevoel en het ontwikkelen van de bekwaamheid om relaties aan te gaan en met anderen te communiceren staan daarbij centraal.

Het boek wil zowel de ervaren als de onervaren Sherborne-begeleider prikkelen om de methode op diverse manieren uit te proberen. Vandaag wordt de methode met succes toegepast in de opvoeding van peuters en kleuters (thuis en op school), in de begeleiding van kinderen en volwassenen met sensorische problemen, lichamelijke en/of mentale beperkingen, bij psychiatrische patiënten, in jeugdbewegingen, tijdens teambuildingsessies en binnen gezinsgerichte therapieën.

Door het veelvuldig gebruik van foto’s en de gedetailleerde omschrijvingen van de bewegingsactiviteiten, wordt de methode erg aanschouwelijk gemaakt en komt ze los van het papier. Zo wordt geeft het geheel een helder en hapklaar overzicht van de bewegingspedagogiek en haar mogelijkheden.

Dit boek werd geschreven door zes groepsleden van de Belgische Sherbornevereniging. Zij zijn stuk voor stuk ‘International Course Leader’ en geven jaarlijks talrijke initiaties en basiscursussen Sherborne in binnen- en buitenland.


Experimenteren en exploreren zintuigen

Experimenteren en exploreren zintuigen

Sensopatische spelactiviteiten in de jonge ontwikkelingsfase

Het stimuleren en prikkelen van jonge kinderen in de ontwikkelingsfase is van cruciaal belang voor de verdere zelfontplooiing van elk individu. Sensopathisch spel is één van de prilste spelvormen binnen deze ontwikkelingsfase van een kind. Aan de hand van spelactiviteiten en concrete materialen uit de directe leefwereld van het kind wordt het zintuiglijk waarnemen gestimuleerd.

In deze praktische map vind je tal van activiteiten die de creativiteit, de exploratiedrang en de fantasie stimuleren. Bij elke activiteit vind je speelse verwerkingsmogelijkheden en uitdagende inspiratie in praktische werkfiches met een directe link naar de ontwikkelingsdoelen, de thema’s en de leergebieden.

Deze map is bedoeld als handleiding of ideeënbundel voor iedereen die bezig is met kinderen of volwassenen met een jonge ontwikkelingsleeftijd, en is dus ook geschikt voor het buitengewoon onderwijs.

De spelvormen en activiteiten kunnen worden gebruikt door:

  • leerkrachten in de kleuterschool;
  • leerkrachten in het buitengewoon onderwijs;
  • zorgleerkrachten en begeleiders;
  • ergotherapeuten;
  • opvoeders;
  • creatief agogen;
  • psychotherapeuten.